Mere om FPS
Resultat af undersøgelse om krænkende adfærd
Alle styrelser og myndigheder på Forsvarsministeriets område gennemførte før sommerferien en spørgeskemaundersøgelse om kønskrænkende adfærd. Rapporterne ligger nu klar.
Arbejdsmiljøkonferencen i maj 2023, hvor ministerområdets arbejdsmiljøorganisationer og de militærfaglige organisationer var samlet. Foto: Michael Aagaard Jensen, Aagaard Medier.
Hovedrapporten og resultaterne for de enkelte styrelser, kommandoer og værn kan ses nedenfor.
Under rapporterne er desuden en kort opsummering af det samlede resultat inkl. benchmark samt en beskrivelse af metode og design.
Spørgsmål til de enkelte resultater rettes til respektive styrelses pressekontakt. Spørgsmål til undersøgelsens metode, design osv. kan rettes til Forsvarsministeriets Personalestyrelse.
Hovedrapport og delrapporter
Samlet rapport for hele Forsvarskommandoen
Rapport for Forsvarsstaben og MNDN
Rapport for Specialoperationskommandoen
Rapport for Forsvarets Sanitetskommando
Rapport for Forsvarets Vedligeholdelsestjeneste
Du finder pressekontakt for Forsvarskommandoen på forsvaret.dk/da/kontakt
Rapport for Beredskabsstyrelsen
Du finder pressekontakt for Beredskabsstyrelsen på brs.dk/da/kontakt.
Rapport for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse
Find pressekontakt på fmi.dk/da/kontakt
Rapport for Forsvarsministeriets Personalestyrelse
Find pressekontakt under menupunktet 'Kontakt' på denne side.
Rapport for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse
Find pressekontakt på ejendomsstyrelsen.dk/da/kontakt
Rapport for Forsvarsministeriets Regnskabsstyrelse
Find pressekontakt på regnskabsstyrelsen.dk/da/kontakt
Metode
Det er tredje gang, at vi gennemfører en undersøgelse om kønskrænkende adfærd på Forsvarsministeriets område.
Denne gang tager undersøgelsen udgangspunkt i det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs (NFA) spørgeskemaundersøgelse om kønskrænkende adfærd. KVINFO og Kvindelige Veteraner har været inddraget i tilrettelæggelsen af undersøgelsen og har bl.a. bidraget med to supplerende spørgsmål til NFA’s spørgeramme.
Resultaterne fra undersøgelsen kan sammenlignes (benchmarkes) med NFA’s nationale tal om uønsket seksuel opmærksomhed og chikane på arbejdspladser i Danmark.
Undersøgelsen af kønskrænkende adfærd blev gennemført i perioden 15. april til 11. juli 2023 for fastansatte på Forsvarsministeriets område.
Undersøgelsen bygger på anonyme besvarelser, og der er kun udarbejdet rapporter for områder, hvor det er muligt at opretholde fuld anonymitet.
Det samlede resultat for hele ministerområdet
Besvarelsesprocenten for den samlede undersøgelse på Forsvarsministeriets område ligger på 64,1%.
Undersøgelsen viser, at 10,7% af de medarbejdere, der har svaret på undersøgelsen, har oplevet mindst én hændelse af uønsket seksuel opmærksomhed og chikane inden for de seneste 12 måneder.
Opgjort på køn, har 20,3% af de kvindelige respondenter og 7,7% af de mandlige respondenter oplevet mindst én hændelse af uønsket seksuel opmærksomhed og chikane. Blandt personer, der identificerer sig som andet end kvinde eller mand, har 12,5% oplevet mindst én hændelse af uønsket seksuel opmærksomhed og chikane.
Forekomsten af uønsket seksuel opmærksomhed og chikane aftager med stigende alder.
Underkategorier
Kigger man på underkategorierne til ’uønsket seksuel opmærksomhed og chikane’ har 8,0% af respondenterne svaret, at de har oplevet mindst én hændelse af kønskrænkende adfærd, 6,9% har oplevet mindst én hændelse af uønsket seksuel opmærksomhed, mens 0,7% svarer, at de har oplevet seksuel tvang og bestikkelse (herunder om ’nogen har taget på dig mod din vilje’).
Den hyppigst forekommende hændelse er, at man har oplevet, at der er talt nedsættende om kvinder/mænd (6,6%), mens de næsthyppigste hændelser er seksuelle kommentarer (2,8%) og at skulle overpræstere på grund af køn (2,8%).
Benchmark
Den totale andel af respondenter, der har svaret, at de har været udsat for mindst én hændelse af uønsket seksuel opmærksomhed og chikane (10,7%) er lavere end det nationale benchmark (22,2%). Dette gælder både for undergruppen af kvindelige respondenter (20,3% mod nationalt benchmark på 26,4%) og for undergruppen af mandlige respondenter (7,7% mod nationalt benchmark på 18,3%).
Det samlede resultat af KKA-undersøgelsen for hele ministerområdet ligger således under (bedre end) NFA’s nationale benchmark. Dette billede rummer dog også lokale forskelle og myndigheder, der ligger over (dårligere end) det nationale benchmark.