Tre unge mænd står i kø til at få registreret deres fremmøde til Forsvarets Dag/session.
En officer i uniform står for registreringen

Forsvarets Dag ved Rekrutteringscenter Aalborg. Foto: Nicolas Egedorf, 2022

Når man som ung mand bliver indkaldt til sessionsbehandling på Forsvarets Dag, er der tale om en ”invitation”, man ikke kan sige nej til. Det er lovpligtigt at møde op, og gør man ikke det, kan man få en bødestraf og i sidste ende risikere at blive hentet af politiet og kørt til sessionsbehandling.

 

På trods af sagens alvor er der unge, der udebliver – muligvis fordi de ikke har læst deres digitale post på fx borger.dk eller i e-Boks.

 

”Vi har en formodning om, at mange unge udebliver, fordi de simpelthen ikke ved, at vi har skrevet til dem. Vi vil gerne medvirke til at oplyse de unge om, at de skal huske at læse deres digitale post”, siger oberst Michael Thøgersen, der er vicedirektør i Personalestyrelsen.

 

Sammen med Digitaliseringsstyrelsen kigger Personalestyrelsen løbende på, hvordan vi kan få flere unge til at læse deres digitale post og huske deres aftaler med Forsvaret. Det har bl.a. resulteret i en udvidelse af Mit Overblik på borger.dk med indgangen ’Aftaler og frister’. Her kan de unge bl.a. se, hvornår de skal indsende deres helbredsoplysninger og hvor og hvornår de skal møde op til Forsvarets Dag.

 

”Breve fra det offentlige er nok ikke det, der fylder mest, når man er 17-18 år, men ikke desto mindre har man pligt til at holde øje med sin digitale post og reagere på de meddelelser, man får. Vi vil meget hellere bruge vores tid på at møde de unge og tale om de mange karrieremuligheder i Forsvaret og Beredskabet, end at sende dem rykkere og tale med politiet. Derfor er det også positivt, at der bliver udviklet nye løsninger, som gør det nemmere at få overblik”, siger Michael Thøgersen.

For at se sine aftaler og frister med Forsvaret, skal man logge ind på Mit Overblik via øverste bjælke på borger.dk.

Læs mere om løsningen på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside. 

Tip!

  • Det er også muligt at få en reminder på SMS om sine aftaler med det offentlige. Læs mere om NemSMS her.
  • E-Boks brugere skal være opmærksomme på, at de skal give samtykke i e-Boks for at modtage digital post fra det offentlige. Læs mere her.



Fakta

  • Omkring deres 18-års fødselsdag modtager alle herboende mænd med dansk statsborgerskab et digitalt brev fra Forsvaret. I brevet er et link til et helbredsspørgeskema, som skal udfyldes og sendes retur.
  • Vi bruger helbredsoplysningerne til at vurdere, om den unge skal indkaldes til yderligere sessionsbehandling, eller om han kan erklæres uegnet til værnepligten uden yderligere fremmøde.
  • Indsender den unge ikke sine helbredsoplysninger, sender vi ham op til to rykkere, hvor den 2. rykker sendes som fysisk brev.
  • Indsender han fortsat ikke sine oplysninger, bliver han indkaldt til sessionsbehandling ved Forsvarets Dag ved et af rekrutteringscentrene, hvor hans egnethed til værnepligt bliver vurderet.
  • Møder den unge ikke op til Forsvarets Dag, vil han typisk blive anmeldt til politiet for udeblivelse, hvilket typisk resulterer i en bødestraf. Tredje gang han udebliver, bliver han anholdt af politiet og kørt til sessionsbehandling. 


Grafik med fakta der viser antallet af rykkere, bøder og politiafhentninger ifm. session


Den unge har mulighed for at ændre indkaldelsestidspunktet, hvis datoen for sessionsbehandlingen passer dårligt, ligesom han kan søge om udsættelse, hvis han fx er i gang med en uddannelse.

Unge kvinder får omkring deres 18-års fødselsdag en invitation til Forsvarets Dag. Ønsker de at starte på en værnepligtsuddannelse skal de erklæres egnede ligesom mændene. I 2022 startede ca. 27 % kvinder på værnepligtsuddannelsen.

Læs mere om Forsvarets Dag.

Se flere værnepligtstal.