Mere om FPS
Hvis din medarbejder er blevet krænket
Som chef har du handlepligt
Vær derfor opmærksom på følgende:
- Tag det altid alvorligt, hvis en medarbejder oplever at være udsat for kønskrænkende adfærd.
- Udvis diskretion både over for den, som er blevet krænket, og den, som har krænket.
- Foretag en upartisk og overordnet afdækning af hændelsesforløbet.
- Gør det klart, at krænkende adfærd er en uacceptabel adfærd.
- Sørg for støtte af de(n) krænkede. Det er vigtigt, at den krænkede har nogen, der kan lytte. OPRK kan gennemføre støttesamtaler både med den, som er blevet krænket, og den, der har krænket.
- Sørg også for, at både den krænkede og den, som har krænket, ved, at de altid har mulighed for at få hjælp og støtte fra en bisidder. En bisidder kan være en OPRK-rådgiver, en tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant, en god kollega, en god ven eller et familiemedlem.
- Tag hånd om medarbejdere, som anklages for at have udøvet krænkende adfærd. De skal leve med konsekvenserne af anklagerne.
- Det er ikke tilladt at dele informationer om konkrete sager med medarbejdere, som ikke er part i sagen.
- Husk notater om hændelses- og sagsforløbet, som kan indgå som dokumentation i evt. fremtidige sager, så gentagne krænkelser kan indgå i en eventuel fremtidig sagsvurdering.
FÅ HJÆLP TIL AT FOREBYGGE
Du kan finde guides og vejledninger, undervisningsmaterialer, redskaber og kurser til brug for forebyggelse og håndtering af krænkende adfærd.
Ofte stillede spørgsmål & svar
Må jeg ikke længere råbe og give klar besked?
Det afhænger af situationen. Du må gerne tale højt og give klare og bestemte beskeder.
Bevar den professionelle tone og undgå at råbe unødigt.
Hvornår skal chef/leder gå videre med en sag?
Du skal altid tale med den krænkede forinden. Hvis du er i tvivl om sagens karakter og handlemuligheder, skal du kontakte en OPRK-rådgiver, som kan hjælpe dig med at håndtere sagen på den rigtige måde.
Sager af strafferetlig karakter skal anmeldes til FAUK eller politiet, som herefter undersøger og vurderer sagen.
Er det krænkende adfærd eller en misforståelse?
Du bør altid tale med både den, der oplever sig krænket, og den, som har krænket, og afdække fakta og forstå, hvordan de hver især har oplevet hændelsen. Involver gerne en OPRK-rådgiver, som kan hjælpe med at tale med parterne.
Det er vigtigt aldrig at negligere den krænkedes oplevelse af at være blevet krænket. Det betyder ikke, at du skal give personen ret, men du skal lytte og tage alle hændelser seriøst. Uanset om der er tale om en kønskrænkelse eller en misforståelse, er der en uløst konflikt, som kræver handling.
Hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre, skal du kontakte en OPRK-rådgiver, som kan hjælpe dig med at håndtere sagen på den rigtige måde.
Hvad er kønskrænkende adfærd?
Bliv klogere på kønskrænkende adfærd ved at klikke nedenfor.