Mere om FPS
Fra bank til bro
Nikolaj Bruun Værnskjold var allerede godt i gang med en solid karriere i Danske Bank. Hans lyst til ledelse førte ham til kommandobroen på Søværnets krigsskibe.
Nikolaj Bruun Værnskjold har fundet sit rette element på Søværnets Officersskole. Foto:Nicolas Egedorf
Det er en mørk nat i Bredefjord, Sydvestgrønland. Inspektionsskibet Vædderen skærer sig igennem det silkesorte vand, mens nordlys flammer over himlen og oplyser de majestætiske isbjerge, som omgiver skibet.
”Det var en af de gange under min uddannelse til taktisk officer i Søværnet, hvor jeg spurgte mig selv, om jeg virkelig også fik løn for det her”, fortæller Nikolaj Bruun Værnskjold.
”Tanken kan også melde sig, når man hænger under en helikopter og træner undsætning fra havareret skib. Når vi er på skydebanen. Når Frømandskorpset lærer os, hvordan man overlever i fjendeland, hvis vores skib er blevet skudt væk under os. Ja, i det hele taget når man får lov til at udleve alle drengedrømmene om action og rejser til eksotiske steder,” smiler Nikolaj.
Og ja, man får løn under uddannelsen til officer i Søværnet, men det var nu ikke det, der var udslagsgivende for, at nu 30-årige Nikolaj søgte ind på Søværnets Officersskole i august 2020.
Øverst i bunken
Det var først og fremmest et stærkt ønske om at lære om ledelse, der gjorde, at Nikolaj, som oprindeligt er uddannet finansøkonom, forlod et fast arbejde som rådgiver i Danske Bank for at prøve nye veje på havet.
”Og mine kolleger i banken, som arbejder med at ansætte nye medarbejdere fortalte, at hvis en ansøger har en lederuddannelse fra Forsvaret, så ryger man øverst i bunken”, fortæller Nikolaj.
Nikolaj uddyber, hvorfor det lige skulle være ledelse i Forsvaret:
”Lederuddannelser i Forsvaret er unikke ved, at man får et stort ansvar for andre menneskers liv. De beslutninger, man træffer, er vigtige og kan få store konsekvenser. Og måske er der ikke altid plads til at gøre dem om,” fortæller Nikolaj.
”Samtidig får man en kæmpe opbakning til at turde træffe de vigtige beslutninger. Man lærer, at planer sjældent holder ”efter det første møde med fjenden”, men at selve planlægningsprocessen er guld værd,” konkluderer Nikolaj.
Personlig udvikling
Nu er Nikolaj så i gang med den militære karriere, som i de unge år blev sat på hold, da en professionel håndboldkarriere og uddannelsen til finansøkonom optog hans liv.
Uddannelsen har også givet Nikolaj en masse på det personlige plan.
”Jeg kan fortælle, at min omgangskreds har bemærket, at mit humør og min udstråling er røget i vejret, efter jeg er startet her. Og jeg kan godt mærke en personlig udvikling. Jeg er blevet mere rolig og vurderer mine succeser ud fra mine egne indre værdier nu. Og lader ikke kun omverdenens krav definere, om jeg er vellykket eller ej”, fortæller nu 30-årige Nikolaj.
Nikolaj peger på, at man på uddannelsen til søofficer ofte bliver skubbet ud af sin komfortzone. Men altid erfarer, at man nok skal klare den alligevel. Det giver selvtillid.
”Lige nu nyder jeg bare at være i det og mærke alle de positive forandringer, der sker med mig”, fortæller Nikolaj, som snart træder ind i aktiv tjeneste som færdiguddannet officer i Søværnet.
Vidste du?
Forsvarets officersuddannelse er ikke bare én, men hele otte unikke karriereveje.
Du kan nemlig vælge mellem otte forskellige uddannelsesretninger fordelt på Forsvarets tre værn - Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet - og Beredskabsstyrelsen.
Bliv fx taktisk officer i Hæren, våben- og elektronikofficer i Søværnet eller kontrol- og varslingsofficer i Flyvevåbnet.
Læs mere her, og søg senest d. 15. marts.