[Oprindeligt publiceret af Forsvarsministeriets Personalestyrelse]

For første gang nogensinde kan unge mænd og kvinder blive afprøvet i Grønland til at aftjene værnepligt. Det sker, når Forsvaret inviterer til afprøvning i Nuuk d. 19.-21. november i forbindelse med Uddannelseskaravanen. Her kan unge mænd og kvinder frivilligt blive afprøvet med henblik på at gennemføre værnepligtsuddannelsen ved de tre værn eller ved Beredskabsstyrelsen i Danmark.

Bliv afprøvet og indgå aftale om værnepligt på dagen
Det fortæller kaptajn Dennis Rasmussen, som er ansvarlig for afprøvningen i Grønland:

”Hvis man bor i Grønland og har et ønske om at aftjene værnepligt, så bliver den proces nu meget lettere, når vi for første gang gennemfører afprøvning til værnepligt i Nuuk. Her kan man på dagen få afgjort, om man er egnet eller begrænset egnet til værnepligten. Er man det, vil der med det samme være mulighed for at indgå en aftale om at gennemføre værnepligt i Danmark.”

”Vi har forsøgt at gøre det så nemt som muligt for de unge at blive afprøvet til værnepligtsuddannelsen. Det eneste, man skal gøre, er at møde op på Dr. Ingrids Hospital, hvor vores hold står klar. Afprøvningen består af en intelligenstest, lægeundersøgelse og vejledning og tager ca. halvanden time,” fortæller Dennis.

En del af det nye forsvarsforlig
Afprøvningen afholdes som følge af det nye forsvarsforlig, der trådte i kraft i januar 2018, og som foreskriver, at der skal gennemføres værnepligtsafprøvning for frivillige i Grønland. I år afholdes værnepligtsafprøvningen i Nuuk, men hensigten er, at Forsvaret allerede til næste år kan tilbyde afprøvning til værnepligt i alle fire gymnasiebyer i Grønland (Nuuk, Sisimiut, Aasiaat og Qaqortoq).


Fakta: Afprøvning i Nuuk d. 19.-21. november
 • Alle mænd og kvinder fra 18 år kan møde op og blive afprøvet til værnepligt.
 • Sted: Dr. Ingrids Hospital; der vil være synlige skilte med vejvisning.
 • Afprøvningen vil foregå ligesom til Forsvarets Dag (det tidligere session) i Danmark – dog uden lodtrækning.
 • Der er åbent hver dag fra kl. 10 – tidsbestilling er ikke nødvendig.
 • Afprøvningen tager ca. 90 min. og består af en intelligenstest, lægeundersøgelse og vejledning. 
 • Efter afprøvning vil der være mulighed for at melde sig til en række værnepligtsuddannelser i de tre værn samt Beredskabsstyrelsen i Danmark.
 • Læs mere om afprøvning i Grønland på www.forsvaret.dk/grønland.Fakta: Om værnepligt

 • Hvert år gennemfører Forsvaret ca. 40.000 sessionsbehandlinger til Forsvarets Dag i Danmark, hvoraf ca. 1300 er kvinder.
 • Næsten 100 % af de værnepligtige er frivillige
 • Årligt gennemfører ca. 4600 værnepligtsuddannelsen, hvoraf knap 20 % er kvinder. 
 • Læs mere om værnepligt på www.værnepligt.dk.Forsvarsforliget 2018-2023 om værnepligtsafprøvning i Grønland: 
I Forsvarsforliget 2018-2023 fremgår det, at ”Værnepligtsafprøvning for frivillige gennemføres i Grønland” (s. 11). Læs hele forliget her. 


Kontakt:
Dennis Rasmussen, kaptajn, ansvarlig for Forsvarets Dag på Grønland (for aftaler om interview, besøg m.m. på dagene): +45 3266 5606 / FPS-VR-RSFR1@mil.dk.  

FPS’ pressetelefon (for al øvrig information): +45 3266 5090 / FPS-LE-KOM1@mil.dk.