Gruppebillede fra hovedkvarteret for Operation Inherent Resolve i Kuwait

Søren Bo med sine kolleger ved Operation Inherent Resolve. Privat foto

”Som enkeltmandsudsendt skal du i høj grad forme din udsendelse selv. Det vil ofte være op til dig selv at skabe de nødvendige kontakter, så du får de spændende opgaver. Det kan være en udfordring, men når det lykkedes, er det det hele værd.”

Sådan fortæller chefkonsulent Søren Bo. Han er kommet hjem efter halvandet Søren Boår i Kuwait, hvor han som eneste dansker – og oven i købet civil – var udsendt som efterretningsanalytiker i hovedkvarteret for Operation Inherent Resolve, der kæmper mod Islamisk Stat.

Analyse udvalgt til missionens øverste chef

I Kuwait skulle Søren Bo udarbejde strategiske og operative efterretningsanalyser indenfor militære, politiske og økonomiske emner. Det var ikke kun fagligt, at der var mange nye ting at forholde sig til:

”Jeg skulle gøre mig fortjent til at blive hørt. Mange officerer fra de andre lande er ikke vant til at omgås civile og slet ikke indenfor militære kerneområder som efterretning.”

”På et tidspunkt blev jeg bedt om at udarbejde en analyse af, hvordan de syriske stammer i Eufratdalen ville forholde sig til henholdsvis Islamisk Krigere fra Islamisk Stat, de amerikansk støttede kurdiske styrker fra nord og de regeringsvenlige styrker fra syd, når disse tre grupperinger ville tørne sammen. Mine chefer fandt analysen så interessant, at den blev udvalgt til at blive briefet for missionens øverste chef – og det førte flere spændende opgaver med sig.”

Civile kan også blive udsendt

”Mange ved det ikke, men der er flere muligheder for at blive udsendt som civil. Jeg opsøgte muligheden, fordi jeg ville være med til at gøre en forskel – at jeg så fik en relativ tung, militær stilling var bare et plus. Heldigvis var FPS, min hjemlige myndighed, med på det, også selvom det inkluderede mange måneders missionsforberedende træning forud for udsendelsen.”

Desuden kunne den civile baggrund åbne døre, som de militære havde sværere ved at komme ind ad:

”Som civil, eller måske rettere som dansk civil, kunne jeg slippe afsted med en mindre formel tilgang til de højerestående udenlandske officerer. Jeg kunne godt tillade mig at være lidt kæk. Ofte satte cheferne også pris på, at jeg kunne se opgaverne fra en anden vinkel. Men det er klart, at det kræver en fingerspidsfornemmelse – kender man ikke sin besøgstid, bliver man ikke inviteret med til de spændende diskussioner igen,” forklarer Søren Bo.

Selfie af Søren Bo og en glad kamel

 

Tilbage til den danske hverdag – med en bid af verdenshistorien med sig

Hjemme igen er Søren Bo tilbage hos familien og arbejdet med digitalisering i Forsvarsministeriets Personalestyrelse. Efter halvandet år i Kuwait har både han, hans familie og arbejdsplads accepteret, at det tager noget tid at vænne sig til den danske hverdag igen. Alligevel tøver han ikke i sit svar på, om han vil anbefale andre civile medarbejdere at blive udsendt:

”Det vil jeg. Det er et privilegium, at man rent faktisk er med til at forme verdenshistorien. Og så lærer man virkeligt meget, både personligt og fagligt. Hvis du viser initiativ, kaster dig over opgaverne og deltager aktivt, så høster du en uvurderlig erfaring, som du ikke kan opnå ved hjemlig tjeneste i Danmark. Og du knytter unikke venskaber, bundet af missionens alvor og de fælles udfordringer.”


Overvejer du at blive udsendt?

Der er flere muligheder for at blive udsendt som civil. Se mulighederne her.

Søren Bos bedste råd til dig, som står for at skulle blive udsendt:

  • Læg en strategi for din udsendelse inden afrejse: hvad vil du have ud af opholdet og hvordan opnår du det?
  • Sæt dig ind i forholdene, så du kan indstille dig mentalt på den virkelighed, du møder.
  • Gør opmærksom på dig selv og dine evner fra start.
  • Vær bevidst om, at du repræsenterer Danmark – det har betydning for den, der følger efter.
  • Fortæl din hjemlige myndighed, hvad du har lært under udsendelsen – ellers finder de ikke ud af det.
  • Acceptér, at det tager noget tid at vænne sig til hverdagen i Danmark bagefter.