På billedet ses armen af en ansøger til HRU, der får målt blodtryk, mens en kvindelig medarbejder viser ham en række farvede tal for at teste, om ansøgeren er farveblind.

En af ansøgerne får målt blodtryk imens han bliver testet for farveblindhed.

»Jeg tillader mig bare at skrive normalt udseende«

Ordene falder i et af Forsvarets lokaler på Holmen, hvor lægen er i gang med en undersøgelse af en håbefuld aspirant til Hærens Reaktionsstyrkeuddannelse (HRU).

Bygningen med den røde facade er hjemsted for psykologer, sygeplejersker, læger og flere andre af vores kollegaer, som står klar til at tage imod ansøgere til Forsvarets job og uddannelser.

Vi er taget på besøg en solrig formiddag i september, hvor 20 unge er mødt op til fysisk test, lægeundersøgelse og for nogle en psykologsamtale. Vi bliver taget imod ude foran den ældre bygning af et varmt smil og et håndtryk. Stig er sygeplejerske og har en baggrund fra traume og skadestue, men mødte tilfældigvis en kvindelig sergent, som fik ham til at skifte kurs.

»Jeg ville gerne møde stående mennesker frem for liggende, og det må man sige, at jeg gør nu. Vi tager imod raske-raske mennesker, så det er et helt andet arbejde, end jeg er vant til, og det er kun fordi hun fortalte om mulighederne for sygeplejersker i Forsvaret,« smiler han.

 

En mand (tv) og en kvinde (th) fra selektionssektionen står og drøfter dagens opgaver mens de kigger ned på deres noter. I baggrunden ses en kalender for 2022 og solen skinner ind ad vinduet.


»76 – 7 – 16«

Den unge aspirant læser op fra billeder af farvede tal, der tester for farveblindhed. Han får et anerkendende nik fra Gudde, som er social- og sundhedsassistent, og som er ansvarlig for selve forundersøgelsen.

Gudde har været med lige fra starten, da selektionen blev oprettet. Det er nemlig svært at forlade, når man først har fået foden indenfor.

»Jeg arbejdede på Glostrup Hospital og ville gerne prøve noget nyt. Jeg overvejede blandt andet hjerteafdelingen, men så ved et tilfælde, at man ville starte en helt ny afdeling op i Forsvaret. Og så tænkte jeg, at det kunne jeg da lige prøve i et stykke tid. Det er nu 14 år siden,« griner hun.

Guddes rolige stemme afbryder stilheden idet hun beder ansøgeren om at gøre sig klar til lægesamtalen i det næste rum. Han træder ud af den trange, lydtætte boks og begynder at tage skoene på igen.

Så kalder hun den næste person ind til at blive målt og vejet - synstest, høretest og forfra igen, inden aspiranterne skal videre ind til lægen til en samtale om alt lige fra sukkersyge til hash. Det er her, ordene falder – ansøgeren er normal af udseende, og det har ikke været nødvendigt med en psykologsamtale.

»Egnet uden begrænsninger,« lyder den endelige dom fra lægen. Lægens dom gælder i to år.

Vil du være en del af vores fantastiske hold på Holmen eller er du nysgerrig på vores andre opgaver? Læs mere om en karriere i FPS her.